zaterdag, april 20, 2024
NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – Knip de samenvatting


We gaan deze week nog even verder met waar we vorige week ook mee bezig waren, namelijk samenvatten. Met Nieuwsbegrip – knip de samenvatting gebruik ik een opdracht van Nieuwsbegrip zelf, maar pas hem aan voor een les Nieuwsbegrip Anders.

Voorbereiding

Voor de voorbereiding van deze tekst over hulphonden gebruik ik de opdracht van Nieuwsbegrip : De belangrijkste zinnen kiezen. In Word pas ik deze opdracht aan zodat de zinnen die je kan kiezen in een kader staan. Ik doe dit door in Word onder de zinnen waaruit gekozen kan worden een tabel aan te maken en de zinnen te knippen en te plakken in de tabel. Deze kunnen de kinderen dan straks uitknippen bij het kiezen van de goede zin (samenvatting).
Ook maak ik een blad waarbij de te kiezen zinnen weg zijn gelaten. De kinderen kunnen dan de zin van hun keuze uitgeknipt op de goede plek leggen en vastplakken. Zo krijgen ze een goede samenvatting onder elkaar zonder de verkeerde zinnen er nog tussen.

nieuwsbegrip - knip de samenvatting

De les

Zoals altijd begin ik met het moddelend voorlezen van de inleiding nadat we eerst de plaatjes, titel en kopjes hebben bekeken en gelezen.
Daarna lees ik ook het eerste kopje van de tekst met bijbehorende tekst. Ik vraag mij tijdens het moddelen af wat heel belangrijk is en wat ik weg kan laten uit het stukje tekst om een zo kort mogelijke tekst over te houden. Samen komen we tot de conclusie welke oplossing voor dit stukje het beste is.
De kinderen gaan nu met de rest van de tekst zelf aan de slag.
Ze knippen de oplossing die zij het beste vinden passen uit en leggen die op de goede plek. Ze plakken het nog niet vast, want we bespreken het nog aan het einde van de les.

Zodra iedereen klaar is, lezen we weer samen de stukjes tekst en bespreken welke samenvattende zinnen het beste zijn, en ook waarom.

nieuwsbegrip - knip de samenvatting

Afsluiting

Als we allemaal de goede oplossing op ons blad hebben liggen, plakken we deze vast en hebben alle kinderen een goede samenvatting van deze tekst op papier.
Tot slot kun je nog het Nieuwsbegripjournaal bij deze tekst kijken.

Het was weer een leuke, leerzame les Met Nieuwsbegrip – knip de samenvatting.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons :

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Pinterest