dinsdag, april 16, 2024
NieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – Teken de tekst


Een goede manier om een tekst goed te laten lezen is om te tekenen wat je hebt gelezen. Daarom deze week Nieuwsbegrip – teken de tekst. Een heel ander manier van hoofd- en bijzaken onderscheiden, samenvatten.

Voorbereiding

Deze les had een kleine voorbereiding nodig. Ik heb de titel van de A tekst aangepast omdat ik dit een erg lastige titel vond voor groep 5/6. Ik zag dat de titel van de B-tekst Chip je kat! was, dat vond ik ook voor mijn groep veel beter geschikt.
Daarna heb ik een werk/tekenblad gemaakt waar de kinderen per kopje op kunnen gaan tekenen over deze tekst. Dit heb ik onderaan dit artikel bijgevoegd.

Nieuwsbegrip - teken de tekst

 

De les

Wat een gespreksstof levert dit op zeg. Iedereen is wel eens een kat kwijtgeraakt, of heeft een kat gevonden. Wat is nu eigenlijk zo’n chip enz. enz. Iedereen kon er wel wat over vertellen en toen hadden we alleen nog maar de titel, de plaatjes en de kopjes bekeken.

Nieuwsbegrip - teken de tekstNa dit leuke begin begonnen met het lezen van de tekst, en daarbij gelijk uitgelegd wat de bedoeling was. We gaan tekenen wat belangrijk is in deze tekst.  Ik heb het voorgedaan met het eerste kopje. Wat is belangrijk, en hoe kan ik dat in een tekening laten zien. Veel kinderen hebben daar gelijk al goede voorbeelden bij.

Na het eerst kopje in tweetallen de kinderen verder laten werken. Samen lezen, maar wel allebei een eigen tekening laten maken. Hierbij ontstaan ook tussen de kinderen onderling weer leuke gesprekken. Wat is belangrijk? Wat kan ik dan tekenen? en hoe teken ik dat dan?

De kinderen zijn hier heel intensief mee bezig en nog niet iedereen is klaar met zijn tekening. Deze les gaan we dus op een ander moment deze week nog wel even afmaken, want de resultaten worden erg mooi, en zo zijn de kinderen heel creatief met deze tekst bezig, en weten ze weer heel goed waar de tekst over gaat.
Dit ga ik nog controleren door de kinderen bij hun tekening te laten vertellen per kopje.

Nieuwsbegrip - teken de tekst

Het bestand

Nieuwsbegrip – Teken de tekst.
Nieuwsbegrip – Teken de tekst.
Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.