donderdag, maart 28, 2024
NieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip – groepsdoorbrekend met verwijswoorden.


Wat een supergave les hebben we vandaag gedaan met Nieuwsbegrip – groepsdoorbrekend met verwijswoorden.  Deze les over de protestacties van de laatste tijd spreekt alle kinderen erg aan en ze hebben er ook best een mening over. Bij deze les hebben groep 5/6 en 7/8 samengewerkt.
Normaalgesproken werken we in groep 5/6 met de A-tekst, en werkt groep 7/8 met de B-tekst. Hoe laat je ze dan samenwerken denk je vast?

Verwijswoorden

We zijn de les begonnen met alle kinderen van groep 5 t/m 8 bij elkaar. Op het digibord begonnen we de les met een foto van het besmeurde schilderij en de actievoerders.  Dit werd meteen herkent en er ontstond gelijk een leuke discussie waarbij we het gehad hebben over het feit dat je best een mening mag hebben en actie voeren, maar dat je je daarbij wel aan bepaalde ‘regels’ moet houden.

Vervolgens heb ik het leerdoel van de les benoemd en ben ik modellend de inleiding van de tekst (B-niveau) gaan lezen. Deze keer heb ik hierbij de nadruk op de verwijswoorden gelegd.
In andere artikelen over mijn Nieuwsbegriplessen anders lessen over verwijswoorden leg ik uitgebreid uit hoe ik dit doe.

Aan de slag

Vervolgens hebben we tweetallen gemaakt met behulp van de ijslolliestokjes met namen erop. Eén stokje uit groep 7/8 en één stokje uit groep 5/6 (groep 7/8 heeft iets meer kinderen dus waren er ook tweetallen uit alleen die groep). Deze kinderen kregen samen een tekst op A-niveau lezen en de verwijswoorden opzoeken. Welke verwijswoorden vind je? Welke vraag kun je erbij stellen? Wat is dan de verwijzing? Hier gingen de kinderen supergoed mee aan de slag.
Is de A-tekst dan niet te gemakkelijk voor groep 7/8 zul je je afvragen. Nee, omdat het niet gaat om de moeilijkheid van de tekst, maar om het tekstbegrip. Dan kun je beter een tekst nemen die wat gemakkelijker te lezen is.

Je zag tijdens de samenwerkingen hele mooie dingen ontstaan. Omdat groep 7/8 dit natuurlijk al veel vaker heeft gedaan konden ze groep 5/6 heel mooi meenemen in de manier van werken.

De afsluiting van de les

Tot slot hebben we van twee tweetallen viertallen gemaakt. Deze viertallen gingen ook weer samen in overleg. Er werd besproken welke verwijswoorden er gevonden waren, wat de verwijzingen waren. Maar ook kwam het wel tot discussie of bepaalde woorden wel verwijswoorden waren.

Kortom, een hele leuke les. Een uitdagin om het samen met groep 7/8 te doen, maar zeker voor herhaling vatbaar om zo Nieuwsbegrip – groepsdoorbrekend met verwijswoorden te werken, maar ook andere Nieuwsbegriplessen gaan we zeker uitproberen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.