vrijdag, maart 29, 2024
AlgemeenNieuwsbegripVerbanden / Verwijswoorden

Nieuwsbegrip kinderboekenweek verwijswoorden


Deze week wordt in de Nieuwsbegriptekst over de kinderboekenweek verwijswoorden behandeld. Dit is een strategie waar ik met de kinderen altijd even goed stil bij sta. Wat is een verwijswoord, en hoe pak ik dit aan.

De kinderboekenweek

De kinderboekenweek is natuurlijk een jaarlijks terugkomend iets, waar Nieuwsbegrip altijd mooi bij aansluit. Bij ons op school staan we hier natuurlijk ook bij stil. Het thema is al een tijdje zichtbaar in de school en tijdens de werkelijke kinderboekenweek staat het lezen nog eens extra centraal. Wat wij altijd doen bij ons op school is het lezen met de fluit.

Tijdens de kinderboekenweek kan er op elk willekeurig moment de fluit klinken door de school. Als de fluit klinkt, mogen alle kinderen, van kleuter tot groep 8 hun leesboek pakken en ergens een plekje zoeken om te gaan lezen. De kinderen verzinnen de gekste plekken om in hun boek te gaan lezen. Sommige kinderen lezen dan graag op de stoel van de juf, onder de kapstok of bij de kleuters in de bouw- of huishoek. Iedereen, ook de leerkrachten zijn op dat moment aan het lezen.
Voor de kleuters wordt ook wel eens geregeld dat kinderen uit hogere groepen met deze kinderen bijvoorbeeld een prentenboek gaan lezen. Echt heel leuk om te zien hoe dit een plekje heeft gekregen binnen onze school. En echt alle kinderen lezen op dat moment.
Na ongeveer 15 minuten klinkt weer de fluit en gaat iedereen weer verder met waar hij op het moment van de eerste fluit mee bezig was.

De Nieuwsbegriples

Maar goed, nu de nieuwsbegriples. Ik heb al meerder blogs geschreven hoe ik met verwijswoorden aan de slag ga in de tekst. Voor deze tekst heb ik de verwijswoorden weer geel gemaakt in de tekst, en deze behandel ik klassikaal in mijn groep (groep 5/6, de A-tekst)).  In de les Nieuwsbegrip – waar verwijst het naar? kun je heel goed lezen hoe ik dit met de kinderen aanpak.
Je vindt deze en meerder lessen onder de Tab Nieuwsbegrip.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.