vrijdag, maart 29, 2024
AlgemeenNieuwsbegripSamenvatten

Nieuwsbegrip – Van placemat naar de sleutelvragen


Nieuwsbegrip – Van placemat naar de sleutelvragen. Met Nieuwsbegrip werken we regelmatig met de placemat. Dit kan alleen of met meerdere personen. Deze week van placemat naar de sleutelvragen.  In Nieuwsbegrip met de placemat kun je lezen hoe we het lezen met de placemat aanpakken. Deze week breiden we dit uit naar het beantwoorden van de sleutelvragen.

Eerst de placemat

Eerst gaan we in groepjes aan de slag met de placemat. Kinderen lezen de tekst, met een markeerstift markeren ze wat zij denken wat belangrijk is en daarna schrijven ze dat in hun gedeelte van de placemat.

Daarna overleggen ze samen wat het belangrijkste is en schrijven dit in het midden. Hier kunnen hele leuke discussies ontstaan.

Door naar de sleutelvragen

Als de kinderen dit in hun groepje gedaan hebben, krijgen ze de sleutelvragen. Het is nu de bedoeling dat ze de sleutelvragen gaan beantwoorden met behulp van de placemat. Het is niet de bedoeling dat de tekst dan nog gebruikt wordt.  Als ze echt de belangrijkste dingen uit de tekst hebben gehaald, zouden ze de antwoorden op de placemat moeten vinden. Zo ontdekken de kinderen of ze echt de belangrijkste zaken uit de tekst hebben gehaald.

Lukt het niet om alle sleutelvragen te beantwoorden, kunnen z uiteindelijk de tekst er weer bij pakken.
Zo leren de kinderen wat hoofd- en bijzaken zijn, samenwerken, naar elkaar luisteren.

nieuwsbegrip placemat

Tot slot

Aan het einde van de les bespreek je met de kinderen de sleutelvragen. Ook bespreek je hoe het samenwerken is gegaan. Wat ging goed, en wat kan de volgende keer beter.
Als er nog tijd is kijken we naar het het jeugdjournaal bij de tekst van deze week.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.