donderdag, maart 28, 2024
NieuwsbegripVerbanden / VerwijswoordenVragen stellenWerkbladen

Nieuwsbegrip – Waar verwijst het naar?


Met Nieuwsbegrip zijn we ook regelmatig met verwijswoorden bezig. Daarom nu ook deze les Waar verwijst het naar. Kinderen vinden het echt lastig om dit uit een tekst te halen. Daarom deze keer een oefening waarbij ze gaan oefenen om de goede vraag erbij te gaan stellen.

Voorbereiding

In de tekst heb ik verschillende verwijswoorden geel gemarkeerd. Dit kan heel gemakkelijk in Word. In de eerste alinea heb ik ook twee verwijswoorden groen gemarkeerd. Met deze twee gaan we klassikaal oefenen hoe je de vraag bij het verwijswoord maakt. Ook heb ik een werkblad gemaakt waarbij de kinderen achter het verwijswoord de goede vraag kunnen opschrijven. Bij deze verwijswoorden heb ik ook de regelnummers gezet. Zo oefenen de kinderen ook met de notatie van de CITO-vragen.
Het werkblad kun je hieronder downloaden, de tekst mag ik helaas niet delen ivm copyright.

waar verwijst het naar

De les

We beginnen de les met de vraag of iemand weet waar deze les over gaat. We kijken naar de titel, de plaatjes en activeren zo de voorkennis. Veel kinderen weten er al wel wat van.
Ik vertel het doel van de les, namelijk het vinden van verwijswoorden en de goede vraag erbij stellen.
Dan begin ik met het modellen van het eerste gedeelte van de tekst. In de eerste alinea komen we dan al een groen verwijswoord tegen. We gaan bij dit verwijswoord een vraag bedenken zodat we met het antwoord de verwijzing vinden.
De vuurtoren bij Den Helder is rood. Het is de hoogste vuurtoren van Nederland. De vraag die dan gesteld kan worden is: Wat is de hoogste vuurtoren van Nederland? Het antwoord op deze vraag is dan waar het naar verwijst.
Zo doen we ook het tweede groen gemarkeerde woord. Daarna ga ik de kinderen in twee- of drietallen verder werken met het werkblad en de tekst.

Afsluiting

Als iedereen klaar is gaan we de vragen met elkaar vergelijken, en kijken of we de antwoorden erbij kunnen vinden. Je kunt ook groepjes de werkbladen laten wisselen en dan de vragen laten beantwoorden. Dit ligt aan hoeveel tijd je nog hebt in de les.
Vaak laat ik ook nog wel even de toetsvragen die Nieuwsbegrip aanbiedt beantwoorden als hier nog tijd voor is.

Het bestand

Nieuwsbegrip – Waar verwijst het naar?
Nieuwsbegrip – Waar verwijst het naar?

MobileMobile


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.