vrijdag, maart 29, 2024
NieuwsbegripWoordenschat

Nieuwsbegrip in combinatie met weerwoord


In de tekst van deze woorden zaten voor de kinderen best veel moeilijke woorden. Als het even kan doe ik Nieuwsbegrip in combinatie met weerwoord van Kentalis. Hier heb ik al eens eerder over geschreven in : Kant-en-klare woordenschatlessen bij de Nieuwsbegripteksten.

combinatie met weerwoordWeerwoord

Daarom vooraf aan deze Nieuwsbegriptekst de les van Weerwoord. Deze les heeft een semantisatieverhaal waarin moeilijk woorden uit de tekst op een leuke manier worden uitgelegd, ondersteunt door dia’s in een powerpoint die je bij Kentalis kunt downloaden.  Voor de AA-tekst, de A- en de B-tekst zijn aparte lessen te downloaden.
Je kunt eventueel in de klas deze woorden nog op een woordmuur plaatsen zodat de kinderen er nog eens naar kunnen kijken. Ook probeer ik regelmatig de woorden te herhalen of terug te laten komen tijdens bijvoorbeeld momenten in de kring.

Nieuwsbegrip

Dan is het tijd voor Nieuwsbegrip. In de nieuwsbegriptekst van deze week heb ik de woorden van weerwoordles in Word geel gemarkeerd. Deze teksten met markeringen heb ik voor de kinderen uitgeprint. Ze hoeven dus niet meer naar de woorden te zoeken.
In het jeugdjournaal was het onderwerp al aan bod geweest, dus kinderen wisten er wel wat van. Zoals gewoonlijk modellen we het begin van de tekst, daarna gaan de kinderen samen de tekst lezen en aan elkaar de geel gemarkeerde woorden uitleggen. Hierbij vullen ze elkaar aan of verbeteren ze elkaar. Omdat we Nieuwsbegrip dus in combinatie met weerwoord doen, hebben de kinderen de woorden al eens gehoord/ gezien en gaat dit dus heel goed.

Betekenis vinden in de tekst

Natuurlijk moet je kinderen ook leren dat je de betekenis van woorden vaak ok uit de tekst kunt halen door vooruit of terug te lezen in de tekst. Omdat de kinderen de woorden dus al hebben gezien, kun je ze dit heel goed laten ervaren tijdens het nabespreken. Tijdens het werken in tweetallen zul je het bij bepaalde kinderen ook al wel terug zien, of kun je erop wijzen als ze het echt niet meer weten.

Kortom: Nieuwsbegrip in combinatie met weerwoord is heel waardevol om te doen.



4 thoughts on “Nieuwsbegrip in combinatie met weerwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.