donderdag, maart 28, 2024
AlgemeenKeuzekastLesideeënTaal/lezenTekstdetectiveWoordknap

Tekstdetective – begrijpend lezen.


Met deze tekstdetective kan het begrijpend lezen nog eens extra geoefend worden. Begrijpend lezen is het vermogen om tekst te verwerken, de betekenis ervan te begrijpen en te integreren met wat de lezer al weet.

Zoals jullie misschien al wel weten oefen ik met de methode Nieuwsbegrip met de kinderen dit begrijpend lezen op een hele andere manier.  De kinderen vinden deze manier van werken erg leuk om te doen. Ze zijn op een coöperatieve manier met de teksten bezig met de tekst, en steken hier een boel van op.
Als extra oefenen we ook nog regelmatig uit de oefenboeken van Einstein Junior. 

Oorzaak – gevolg

tekstdetectiveMet deze teksten die we de tekstdetective hebben genoemd, kunnen de kinderen ook nog eens zelfstandig oefenen met teksten. Om te beginnen hebben we twee teksten gemaakt waarbij de kinderen oefenen met oorzaak en gevolg. De tekst is een kort verhaaltje. Onder het verhaaltje staat een tabel met daarin een oorzaak of gevolg. Hierbij moeten dan respectievelijk een gevolg of oorzaak worden gevonden in de tekst.

Volgorde

Verder hebben we ook twee teksten gemaakt waarbij de kinderen na het lezen van het verhaal zinnen in de juiste volgorde moeten zetten door ze te nummeren.

tekstdetective

Bij deze teksten hebben we natuurlijk ook antwoordbladen gemaakt zodat de kinderen hun antwoorden zelf kunnen nakijken. Dit is handig als je de teksten bijvoorbeeld in de keuzekast hebt liggen.

 

 


De bestanden:

Het bestanden  met de teksten en vragen en de teksten en antwoorden zijn hieronder apart te downloaden.

Tekstdetective – begrijpend lezen – tekst en vragen
Tekstdetective – begrijpend lezen – tekst en vragen
Tekstdetective – begrijpend lezen – antwoorden
Tekstdetective – begrijpend lezen – antwoorden

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.