donderdag, maart 28, 2024
LesideeënOverig Taal/LezenWoordknap

Taalopdracht: Thema Gezond


Taal op Maat extra taalopdrachten.

Ik werk in mijn groep 5/6 met de methode Taal op Maat. In deze methode worden regelmatig woordenschatlessen gegeven en om de kinderen eens op een andere manier hiermee aan de slag te laten gaan hebben we de taalopdracht: sport gemaakt.
De woorden uit deze taalopdracht zijn woorden die passen bij thema 2 van de taalmethode voor groep 5.
Tijdens het maken van deze opdracht kwamen we al snel op het idee om de woorden van groep 4 en groep 6 ook maar te maken. Deze draaien om hetzelfde thema gezond en hebben voor groep 4 woorden die met eten en koken te maken hebben en bij groep 6 om uiterlijk.

De verschillende onderdelen.

Omdat niet alle woorden gemakkelijk in een puzzel te verwerken zijn hebben we een keuze gemaakt. Er zijn 3 verschillende puzzels gemaakt in twee verschillende niveaus.

De eerste is een kruiswoordpuzzel. Deze puzzel is er in twee niveaus. Eén met afbeeldingen en geschreven woord en één met alleen de afbeeldingen.

De tweede puzzel is een woordzoeker. De kinderen zoeken kriskras de woorden in het puzzelveld. Ook hier een versie met afbeeldingen met woorden en een versie met alleen de afbeeldingen.

Als laatste de derde puzzel. Dit zijn rebussen. Ook hier is er weer een moeilijke en een gemakkelijke versie. De bestanden met de puzzels zijn hieronder in drie PDF-bestanden te downloaden.

Verschillende oefeningen op verschillend niveau.

Met deze taalopdracht kun je de kinderen nog eens op een andere manier met de woorden laten oefenen. Je kunt het op de weektaak zetten, maar je kunt ze ook in de keuzekast leggen bij woordknap.

Omdat de puzzels in een moeilijke en een gemakkelijke versie zijn gemaakt, kun je ook er ook nog differentiatie in aanbrengen.

De bestanden:

Taalopdracht: eten (groep 4 – Taal op maat – Thema 2)
Taalopdracht: eten (groep 4 – Taal op maat – Thema 2)
Taalopdracht: sport (groep 5 – Taal op maat – Thema 2)
Taalopdracht: sport (groep 5 – Taal op maat – Thema 2)
Taalopdracht: uiterlijk (groep 6 – Taal op maat – Thema 2)
Taalopdracht: uiterlijk (groep 6 – Taal op maat – Thema 2)

Wil je op de hoogte blijven vind dan mijn facebookpagina leuk, of wordt lid van Basisonderwijs


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.