dinsdag, april 16, 2024
AlgemeenOnderwijsmaterialen

XOBrainer- Uitdagend spel voor in de keuzekast.


Van Wizz-spel kreeg ik het spel XOBrainer. Een spel met kruisjes en rondjes en twee kleuren. Het doel van het spel is om vijf-op-een- rij te krijgen met, of dezelfde kleur, of hetzelfde figuur, een X of een O.

Speelelementen van het spel zijn verpakt in stevige zakjes.

In de doos zit een speelbord van stevig kunststof, een zakje met O’s en een zakje met Xen. Nog een zakje met missiekaarten die je in een variant van het spel kunt gebruiken. Ook kun je een WebApp bij het spel gebruiken, maar dat is niet echt nodig om het spel te kunnen spelen.

Als je XOBrainer gaat spelen, moet je eerst even goed lezen wat de bedoeling is. Je hebt van beide kleuren speelstukken, die je in een beginopstelling klaar legt. Als je bijvoorbeeld met de X-en speelt, leg je in het opstelveld drie groen en één roze neer. Deze leg je eerst op het speelveld in de goede volgorde waarna je weer opnieuw stukken neerlegt. Leg de rest van je speelstukken een eindje van het bord, want anders pak je daar misschien van en dan klopt het spel niet meer.

Speelgoed algemeen

XOBrainer

Het spel is leuk om te spelen, maar is niet echt vernieuwend. Het doet denken aan boter-kaas- en-eieren en vier-op-een-rij, maar omdat je hier moet denken aan zowel de kleur als het figuur, is het net even wat ingewikkelder.
Ook kun je het spel zo lang maken als je wilt. Na één potje is het namelijk niet afgelopen. Diegene die vijf-op-een-rij heeft gehaald, telt het aantal punten op het speelbord, en je kan dit aan de zijkant van het bord bijhouden.
De eerst die 20 punten heeft gescoord, wint een set, en het spel is afgelopen als één speler twee sets heeft gewonnen.

Met de missie/mapkaarten begin je met een uitdagende startpositie.

Varianten

Het spel is naast het basisspel ook in verschillende varianten te spelen.
* Met TIMEBOMB verhoog je de druk door een tijdslimiet in te stellen per beurt (hier kun je de webapp voor gebruiken).
* RANDOM: Speel met een willekeurig geselecteerde volgorde.
* MISSION: Met de missiekaarten kun je een geheime missie voltooien en hierdoor extra punten verdienen.
* MAP: Beginnen met een op de kaartjes getoonde startpositie (Zie foto hierboven).
* TRAP: Lok je tegenstander in de val!
* TIMEBALANCE: Speel met de WebApp, door snel te handelen blijft de balk in balans, want als hij de onderkant raakt verlies je de set.

Kortom een heel leuk spel met verschillende variaties waardoor het niet snel gaat vervelen. De leeftijdsindicatie op de doos is vanaf 10 jaar, maar ik denk zelf dat in groep 5/6 de gewone spelvariant goed te spelen is. Dit ga ik ook zeker na de vakantie met de kinderen uitproberen door het spel in de keuzekast te zetten.

Met dank aan Wizz-spel voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar van XOBrainer.
Bij Wizz Spel kunt u terecht voor materialen die ingezet kunnen worden bij taal-, reken- en techniekonderwijs. Voor elke groep van de basisschool hebben zij materialen om kinderen spelenderwijs te laten leren.

Delen op social media of per email :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.