vrijdag, maart 29, 2024
Algemeen

Hoe houd je de kinderen bezig tot het einde van het schooljaar.


Nu het nog maar enkele weken tot de zomervakantie is, sluipt het er vaak in dat de concentratie, zowel bij kinderen als bij leerkrachten, wegvalt. We hebben het hele schooljaar hard gewerkt, en we zijn wel toe aan een paar weken vakantie. Om toch goed bezig te blijven tot het laatst heb ik de volgende tips verzameld.

Houd je aan het rooster.

Blijf zoveel mogelijk en zo lang mogelijk vasthouden aan het normale rooster. Kinderen weten waar ze aan toe zijn en zo houd je rust in de groep. Elke verandering kan onrust met zich meebrengen. Staan er wel andere dingen op de planning, zoals schoolreis, uitstapjes etc., zorg er dan voor dat kinderen goed weten wat er van ze verwacht wordt.

Voeg iets leuks toe aan je lessen.

Zoals hierboven beschreven is het belangrijk om zoveel mogelijk het normale rooster te blijven volgen. Je kunt echter wel leuke dingen aan je lessen toevoegen, of het net even op een andere manier aanbieden.  Een beetje variatie, zoals een spel of een project kan kinderen helpen om toch de aandacht erbij te laten houden.

Start eens een project.

Laat de kinderen werken aan een (zelfgekozen) project. Laat ze samen iets onderzoeken, of laat ze iets maken. Ook kunnen ze een verhaal, boekje maken voor de volgende groep: Wat kun je verwachten in groep…. of wat moet je weten over juf …… of meester……

Neem de kinderen mee naar buiten.

Het zonnetje schijnt buiten en jij zit met de kinderen binnen. Neem ze mee naar buiten. Stillezen kan buiten, en met wisbordjes kan je veel lessen buiten doen. Ook is er veel te vinden over buitenlessen op het internet. Zo kun je voor veel vakgebieden wel een buitenles vinden.

Beloon de kinderen voor hun harde werk.

Het kan zo’n klein gebaar zijn, maar kinderen hebben heel wat over voor een kwartiertje vrij spelen of even dansen met Just Dance op het digibord.

De laatste weken op school kunnen best rommelig zijn, maar met een goede planning en met behulp van bovenstaande tips kun je het schooljaar goed beëindigen.
Naar Buiten - Genieten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.