donderdag, maart 28, 2024
Algemeen

Vijf dingen die je elke dag in de klas moet doen!


Vijf dingen die je elke dag in de klas moet doen!

Hoe besteed jij je tijd elke dag? Als leerkracht lijkt onze tijd zo beperkt. Er is nooit genoeg tijd om alles te doen wat gedaan moet worden. Je maakt elke dag keuzes over wat er gebeurt, en wat uitgesteld moet worden. Maar er zijn vijf dingen die je echt elke dag moet doen.

Start de dag goed

Een goed begin van de dag is het halve werk. Probeer ieder kind te zien. Zorg dat je op tijd in je klas bent als de kinderen binnen komen, zodat je met elk kind even contact kunt maken. Even een vraag, een compliment of een glimlach geeft het kind het gevoel dat hij welkom is.

Kring

Na deze start van de dag ga ik altijd in de kring. We werken dan met de methode Trefwoord, maar daarna ga ik met de kinderen de dag doorspreken. Wat zijn de leerdoelen, welke lessen gaan we doen. Ik probeer ze daar altijd een beetje enthousiast voor te maken. “Bij rekenen ga ik een hele speciale som uitleggen en bij Natuur gaan we leren over iets wat ik ook nog niet wist.” Kinderen worden hierdoor nieuwsgierig en zullen uitkijken naar de les.

Voorlezen

Voorlezen, het maakt me niet uit in welke groep je les geeft … het is altijd de moeite waard. De voordelen van het voorlezen zijn onder meer: kinderen leren welke boeken en schrijvers ze het liefste lezen, voorlezen ontspannend werkt en goed is voor de saamhorigheid in de groep, kinderen verschillende schrijfstijlen en genres leren kennen, het van belang is voor de taalontwikkeling en de woordenschat, het een aanleiding kan zijn om met kinderen te praten over allerlei onderwerpen en het goed is voor de algemene ontwikkeling.
Er is niets beter dan die zucht die je hoort als je dat boek voor vandaag sluit … omdat ze willen dat je blijft lezen! Of wanneer ik ze naar elkaar hoort fluisteren, voorspellen ze wat ze denken dat er gaat gebeuren (hebben ze gewoon een leesstrategie beoefend zonder dat ik het vroeg en zonder een werkblad ??).

Take a break

Even pauze. Na een periode van hard en geconcentreerd aan het werk geef ik vaak even de ruimte voor ontspanning. Even kletsen met elkaar, even een dansje met Just Dance via You Tube of een grappig filmpje, een momentje om wat voor jezelf te doen. Al is het maar tien minuten, daarna kunnen de kinderen weer veel beter aan de slag, en zullen ze dit ook sneller gaan doen.

Reflecteren.

Als je aan het einde van de dag 5 minuten neemt om te reflecteren op de dag. Je kunt van alles met leerlingen bespreken. Niet alleen wat jij van de dag vond en wat je meeneemt naar de volgende dag. Maar ook zeker wat kinderen vinden. Dit kan gaan over wat er geleerd is, welke leerdoelen waren er, en hoe is dit gegaan. Maar ook over hoe de sfeer in de klas was. Hoe we dit vast kunnen houden als het goed was en hoe we het anders kunnen doen als het wat minder was. Kinderen kunnen dit heel goed.

Dit zijn mijn vijf dingen die ik elke dag probeer elke dag te doen. Je moet er tijd voor maken soms, maar uiteindelijk levert het je ook wat op. Wat doe jij zeker elke dag?

Elektronica Deals


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.