vrijdag, maart 29, 2024
BoekreviewsJeugdboekenReviews

Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg – Tim Gladdines


Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg

Toen ik de vraag kreeg of ik “Hoe ik Emma een blauw oog sloeg” wilde reviewen keek ik eerst wel een beetje vreemd tegen de titel aan. Toen ik het boek echter begon te lezen werd ik wel steeds nieuwsgieriger hoe het inderdaad kwam dat Jasper, de tienjarige hoofdpersoon in het boek Emma uiteindelijk een blauw oog zou slaan.

Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg is een jeugdroman geschreven door Tim Gladdines. Tim Gladdines is een manusje van alles mag je wel zeggen. De in Maastricht woonachtige Gladdines is afgestudeerd aan de toneelacademie en is schrijver, dichter, vertaler, docent drama, regisseur, acteur, cabaretier en presentator.

Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg.

Het verhaal is verdeeld in 4 delen. In het eerste deel maken we kennis met Jasper en Emma. Het hele boek is trouwens geschreven vanuit het perspectief van Jasper. Je merkt tijdens het eerste deel al snel dat beide kinderen anders zijn dan anders. Jasper die tien is weet dat goed van zichzelf en beschrijft Emma zo mooi, dat dat ook al snel duidelijk is. Jasper probeert Emma’s aandacht te krijgen door een speurtocht voor haar uit te zetten.

In het tweede deel maken Jasper en Emma nader kennis met elkaar. Wilde Jasper eerst graag met Emma kennis maken, nu krijgt hij toch zijn twijfels. Vindt hij Emma echt wel leuk? Er ontstaat een vreemde vriendschap. Jasper wil graag een einde maken aan deze vriendschap,maar dat blijkt toch erg lastig te zijn.

Na dit deel lijkt het of er een einde komt aan de vriendschap, maar in het derde deel neemt het verhaal toch weer een bepaalde wending waardoor Jasper in een heel bizarre situatie belandt, hierdoor Emma’s leven redt en hiervoor bedankt moet worden. En dan komt eindelijk het blauwe oog. Waar je het hele boek op zit te wachten en dan komt op een moment dat je het niet verwacht. En er wordt niet eens heel veel ophef over gemaakt.

Uiteindelijk komt in het laatste deel het dan toch zover dat Jasper een einde maakt aan de vriendschap……

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Ik vond het mooi om te lezen. Hoe de gedachtengang is van een jongen die hoogbegaafd is een waarbij het hoofd eigenlijk geen moment stil staat.

Ik kan de quote van Jacques Vriens die achter op het boek staat alleen maar beamen:  ‘Een prachtig en origineel verhaal over de ingewikkelde vriendschap tussen Jasper en Emma, die alle twee ”een beetje anders” zijn. Je gaat van deze twee bijzondere kinderen houden.’ 

Met dank aan uitgeverij Marmer voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.

Cadeauwinkel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.