donderdag, maart 28, 2024
Vakliteratuur

Autisme in de klas. Tips voor leerkracht en leerling.


Wat betekent het om leerlingen met autisme in de klas te hebben. Veel leerkrachten hebben hier vast vragen over. Er is zoveel informatie te vinden hierover, maar een duidelijk overzicht was er nog niet echt, of kon ik niet vinden.
Ik heb nu het boek Autisme in de klas Tips voor leerkracht en leerling gelezen en ben heel enthousiast hierover.
Het boek is verdeeld in vier onderdelen. Ik ga ze allemaal langs om je een beeld te geven hoe het boek in elkaar zit.

Wat is autisme en hoe uit het zich in de klas?

Een stukje theorie over wat autisme nu precies is, en hoe het zich kan uiten. Heel mooi zijn de quotes tussendoor van leerkrachten die een kind met autisme in de klas hebben (“Die leerling let niet op, want hij kijkt niet naar mij.”), maar ook van kinderen met autisme. (“Als de juf boos is en begint te roepen, gaat haar mond echt heel ver open.”)

Hoe ga ik om met autisme in de klas?

Hierin worden verschillende aspecten van het klasgebeuren besproken en hoe je als leerkracht, maar ook als leerling kan bijdragen aan een positieve klassfeer. Zo komen o.a. het lesrooster aan de orde, maar ook planning, huiswerk en instructies. Het is niet de bedoeling dat jij als leerkracht steeds alles aan moet passen, maar dat de leerling leert om te gaan met onverwachte en stressvolle situaties. Er worden hier tips gegeven over hoe jij als leerkracht het verschil maakt en de leerling die het verschil leert maken. Ontzettend handige tips, die niet alleen leerlingen met autisme ten goede komen, maar alle leerlingen in je groep.

Wat verandert er nu voor mij?

Impulsieve reacties vermijden en op zoek gaan naar de oorzaak van het gedrag. Een schema met didactische principes.

Steekkaarten.

Een 17-tal steekkaarten, een soort hulpkaarten hoe bepaalde dingen aan te pakken. Zo is er bijvoorbeeld een steekkaart leerstrategie die helpt bij het leren en een steekkaart presentatie plannen. Elke steekkaart voorzien van doel, en wat belangrijk is. Voor zowel jou als leerkracht als voor de leerling. En ook hier weer. Deze zijn ook prima in te zetten voor alle leerlingen.
De steekkaarten zijn ook te downloaden op de site van de uitgever.

Kortom, een leerzaam en praktisch boek voor als je een leerling met een vorm van autisme in de klas hebt met zeer bruikbare tips.

Met dank aan uitgeverij ACCO voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Cadeauwinkel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.