donderdag, maart 28, 2024
BoekreviewsJeugdboekenReviews

Vermist – Gerard van Gemert


Vermist van Gerard van Gemert is het tweede boek uit zijn serie Eilandgeheimen. Het eerste deel is Verlamd. De boeken zijn apart van elkaar te lezen. Gerard van Gemert heeft al meerder boeken op zijn naam staan. De meeste hiervan gaan over sport, en dan vooral voetbal en hockey.

Op de cover de hoofdpersoon Tobias, met op de achtergrond Julia, zijn zusje.

Vermist.

Vermist is een jeugdthriller dat zich afspeelt op Terschelling. De hoofdpersoon is Tobias. Tobias wordt wakker in het ziekenhuis. Hij heeft weken in een coma gelegen. Tobias hoort dat hij betrokken is geweest bij een auto-ongeluk, en dat bij dit ongeluk zijn beide ouders omgekomen zijn. Hij wordt opgevangen door zijn opa en oma. Als Tobias naar zijn zusje Julia vraagt, wordt er gezegd dat hij helemaal geen zusje heeft.
Tobias heeft echter heel veel herinneringen aan Julia.
Samen met Valerie gaat hij op onderzoek uit, en het raadsel wordt steeds ingewikkelder. Heeft hij nu een zusje of niet. Waarom weet niemand iets over het auto-ongeluk, en liggen zijn ouders echt wel in het graf dat zijn opa hem heeft laten zien?

Tussen de hoofdstukken door is er steeds een brief geschreven aan Juul, telkens ondertekend door “Mama”. Dit vond ik in eerste instantie heel erg verwarrend, omdat het zo geschreven is dat deze moeder de Juul in kwestie al van heel klein af aan gemist zou hebben, maar dit wordt aan het einde van het boek duidelijk. Je denkt eerst dat het over Julia gaat, maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn.

Ik vond het een heel mooi boek, spannend en verrassend. Je leeft mee met de hoofdpersoon en begrijpt zijn verwarring en de twijfel aan zichzelf. Ik ben zeer benieuwd naar Verlamd, het eerste deel van de serie, en naar de volgende Eilandgeheimen.

Vermist
Gerard van Gemert
Uitgeverij: Clavis
173 pagina’s
2017

Kantoor en schoolKantoor en school


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.