donderdag, maart 28, 2024
BoekreviewsJeugdboekenKinderboekenReviews

Alaska – Anna Woltz


Na eerder het boek Gips van deze schrijfster gelezen te hebben, las ik nu Alaska. En om eerlijk te zijn, deze vond ik nog mooier dan Gips

Gips werd bekroond met de Gouden Griffel 2016. Als vijftienjarige schreef Anna Woltz colums vaar de Volkskrant. Deze gingen over haar leven op school. Later werden ze gebundeld in Overleven in 4B. Alles kookt over, haar eerste kinderboek, kwam uit in 2002. Mijn bijzondere week met Tess werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en Honderd uur nacht kreeg de Nienke van Hichtum-prijs 2015.

Alaska is uitgevoerd in hardcover. De hoofdkleur van de cover is blauw met grote letters de titel. Het verraadt niet zo heel veel over de inhoud van het boek. Onderaan zie je wel de silhouetten van een jongen en een meisje met een hond.

De jongen en het meisje blijken Parker en Sven te zijn. Het boek is geschreven uit het perspectief van beide personen, Ze krijgen om en om een hoofdstuk waar zij het verhaal vanuit hun perspectief vertellen. De hoofdstukken hebben niet echt een titel, maar beginnen met Parker of Sven als kop.

Alaska:

Op de eerste schooldag van het schooljaar weet Sven het zeker: hij moet een briljante stunt uithalen. Anders is hij meteen die zielige jongen uit 1b.
Parker wil juist onzichtbaar zijn. Ze heeft net de ergste zomer van haar leven achter de rug en vertrouwt niemand meer. Dan ontdekt ze dat Alaska, de hond die eerst van háár was, nu bij Sven woont – als zijn hulphond.
Overdag wil Parker niks te maken hebben met Sven, dus er zit maar één ding op. Als ze Alaska ooit nog wil zien, moet dat ’s nachts.

Tijdens de eerste schooldag zet Sven Parker voor schut, en daarom wil ze niets met hem te maken hebben. ’s Nachts gaat ze dus naar Sven toe met bivakmuts op om Alaska te ontvoeren.
Ze komt echter in de slaapkamer van Sven terecht, maar Sven herkent haar niet.
Er ontstaat een dialoog tussen de twee, en blijkt dat ze beide een probleem hebben. Parker is bang dat er weer iets ergs gaat gebeuren, en Sven heeft eigenlijk een zelfde soort probleem. Hij heeft epilepsie, en weet niet wanneer de volgende aanval komt.

Het boek is geschreven in een hele fijne schrijfstijl. Het leest prima door. Het is absoluut niet verwarrend dat je wisselt van perspectief. Echt een aanrader!!!!

Alaska
Anna Woltz
Uitgeverij Querido Kinderboeken
2016
184 pagina’s

Kantoor en schoolKantoor en school


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.