vrijdag, maart 29, 2024
BoekreviewsKinderboekenReviews

Froekje & Mies, Gemeen spel – Sandra Kuipers en Mireille Hovius


Froekje & Mies, Gemeen spel is het eerste boek van het schrijversduo Sandra Kuipers en Mireille Hovius. Sinds 2014  werken ze samen aan hun schrijfcarrière. Ze hebben elkaar ontmoet als leerkracht en hulpouder en wilden beiden graag een boek schrijven. Dit hebben ze samen opgepakt.

Op de cover van het boek, die heel kleurrijk is, zie je Froekje en Mies op een rekstok voor hun school. Dit is het plekje waar de meiden vaak zijn in de pauze. De een op de kop hangend, de andere zittend ernaast. Deze situatie komt geregeld terug in het boek.

De meisje stellen zichzelf in het begin van het boek zelf voor.

Flaptekst:

Een nieuw meisje in de klas zet de vriendschap van Froekje en Mies onder druk. Kan Tessa hun nieuwe vriendin worden of drijft ze hen juist uit elkaar?
En wat is eigenlijk haar relatie met Kasper, de pestkop van de school?

‘Weet je, Froek? Ik mag natuurlijk twee weken logeren
hè, van mijn vader. Ik dacht, als ik nou één week bij Tessa ga en één week
bij jou? Dat is voor Tessa leuk, voor mij en voor jou toch ook?’
Het valt stil.
‘Wat vind je?’ probeert Mies. ‘Jij blijft gewoon mijn allerbeste vriendin, hoor.

Ik heb het boek met plezier gelezen. In een prettige schrijfstijl wordt het verhaal verteld. Het verhaal wordt wisselend vanuit Froekje of Mies verteld. Ook hun gevoelens bij al het gebeurde wordt heel herkenbaar beschreven.
Tessa, het nieuwe meisje op school wil graag vrienden worden, maar doet ze dat wel op de goede manier? Er wordt een gemeen spel gespeeld, dit wordt naar mate je naar het einde van het verhaal komt duidelijk.

Froekje & Mies, Gemeen spel is geschreven in AVI M5/E5. Kinderen, en dan vooral meisjes ook in groep 6 zullen van dit verhaal zeker kunnen genieten, en in bepaalde situaties er ook wel van kunnen leren.
Het boek leent zich ook wel om voor te lezen in de groep. Zo kun je dingen goed bespreekbaar maken naar aanleiding van wat er in het boek gebeurt.

Binnenkort verschijnt ook Froekje & Mies Op scoutingkamp.

Froekje & Mies, Gemeen spel
Sandra Kuipers en Mireille Hovius
115 pagina’s
Uitgeverij Noordzee
Februari 2017

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.